Wednesday, August 9, 2023

CoQ-Trol Plus Yang Anda Perlu Tahu

 Mengapa COQ TROL PLUS

Pengalaman saya mengenai COQ Trol Plus dalam beberapa tahun yang lepas. Suatu pagi saya pulang dari morning coffee dengan kawan-kawan business. Pada satu selekoh berhampiran dengan pintu security masuk ke kompound kediaman saya, saya ditahan oleh salah seorang guard disitu. Dia meminta tolong untuk hantar seorang hamba Allah ni yang kelihatan pengsan didalam keretanya. kereta itu tetiba terbabas dipertengah jalan berhadapan dengan guard house. Check punya check pegawai pegawai guard disitu mengatakan orang dalam kereta tersebut pengsan. Kebetulan pula saya nak masuk, mereka menahan saya untuk hantar Hamba Allah tadi ke klinik.

Hamba Allah tadi memang saya kenal, seorang pegawai polis yang berpangkat besar. Selalunya sebelum dia ke pejabat dia akan ke gim dahulu. 

Tanpa berlengah pegawai-pegawai guard mengangkatnya masuk kedalam kereta saya. Saya terus pandu ke klinik berdekatan. Sampai diklinik Doctor mengesahkan bahawa beliau telah meninggal dunia.

Terkejut saya bila melihat Tuan Pegawai Polis ini, orangnya masih muda, umur baru lingkungan awal 40an.  Masih aktif, kuat bersenam tapi mati mengejut. Mengikut laporan jantungnya berhenti berfungsi secara tiba-tiba. 

Mendengar penerangan doktor baru lah saya faham kenapa, rupa-upanya jantung manusia boleh berhenti berdegup dengan secara tiba -tiba. Ibarat sebuat jam bila batterynya telah habis, jam itu akan terhenti berfungsi tidak ada daya nak hidup lagi  seperti kita kata jam itu mati. Tukar battery baru,  jam akan bergerak semula.
APA KAITANNYA DENGAN CoQ trol.

Sebelum menjawab soalan diatas, baik kita mengenal CoQ trol dahulu.

Sebenarnya CoQ trol (Q10) ditemui secara tiba tiba dalam tahun 1957


Kajian tentang Mitokondria pada jantung lembu menemui bahan warna kekuningan terapung dalam tuib  ujikaji.

Bahan CoQ10 didapati wujud dalam makanan & tubuh badan, jadi pengkaji tidak nampak ia memepunyai potensi untuk dihasilkan sebagai ubatan.

Tumpuan berkaitan CoQ10 cuma timbul pada tahun 1960-an bila negara Jepun menggunakan  CoQ10 ini ke atas pesakit yang mempunyai masalah jantung ( sebab CoQ10 asalnya  dijumpa dalam jantung lembu).


Bagaimana  CoQ10 & Mitochondria menghasil tenaga 


Mitochondria

Mitochondria adalah power house bagi sel-sel yang menghasilkan tenaga dengan menarik zat makanan dalam membrane dan seterusnya menukarkannya ke tenaga celluar ( ATP).

Angkutan Electron;

ATP-Tenaga Celluar dalam mitrochondrial dibina oleh  RANTAIAN ELECTRON DALAM 3 peringkat.

PENGELUARAN CoQ10 secara semula jadi juga terhalang oleh ubat-ubatan menurun tahap kolestrol .


ATP memainkan peranan penting dalam mengerakan macromolecules seperti protein dan lipid didalam dan luar sel.

CoQ10 boleh dijumpai di seluruh tubuh badan tetapi sel-sel yang berkerja lebih berat antaranya seperti sel-sel dalam organ jantung, buah pinggang, hati dan pankreas didapati mempunyai jumlah CoQ10 yang lebih pekat.

CoQ10 adalah kunci utama dalam penjanaan utama tenaga sel. Jika anda kekurangan CoQ10 penghasilan tenaga sel jadi kurang effisyen. maka organ-organ yan terbina daripada sel-sel begini akan jadi lemah aktivitinya dan sering kali tidak efektif.

Sekiranya anda ingin mencari CoQ-trol Plus, anda boleh hubungi saya untuk keterangan lebih lanjut dan juga boleh order dari sini 019-3063171


#nextlevelblogging

#shakleetriumph2023

#shaleethrive2023


No comments: