Wednesday, March 22, 2023

Kesan Intermittent Fasting yang Ramai Tidak Tahu

 INTERMITTEN FASTING KALAU TAK FAHAM CARANYA MEMBERI KESAN YANG BURUKRamai yang sedang melalui program intermittent fasting sekarang dengan matlamat untuk mendapat badan slim yang diidamkan. Maklumlah hari raya pun dah nak dekat , nak juga kelihatan cantik dan slim-melim, kan?

Memang la anda akan nampak slim selepas menjalani intermittent fasting ( IF )  beberapa lama , badan akan kelihatan kurus tapi apa gunanya jika kurus anda seperti orang tak makan sebulan. Kelihatan pada wajah yang tak berseri, kulit  kusam, pipi cengkung. Anda kelihatan lebih tua dari umur anda sebenar. 

Jom kita lihat di sebalik IF . jika anda membuat IF tanpa ilmu yang betul , anda akan dapat hasil yang amat mengecewakan ia itu anda akan sentiasa rasa lapar , letih dan sepatutnya IF boleh membantu untuk menurunkan tekanan darah tinggi , cholestrol dan sebagainya serta memberi kesihatan yang optimum. tetapi semua ini tidak sampai matlamatnya.

Ada tak benda ini pernah terjadi pada anda.?

Ada orang berpuasa 12-12 , tak kurang pulak yang program 16-8, atau 20- 4jam sahaja. Ada yang sangat aggresive  puasa 23 jam dan makan 1jam sahaja.

Dari pandangan kasar memang lah kita akan nampak kesannya dari luaran saja, tetapi sebenarnya IF sendiri juga ada kesan negatif.


Bila kita berpuasa pasti ada niatnya juga kan. jika kita niat hanya untuk nak kurus saja. kurus lah kita dapat. tapi lebih baik jika berniat untuk kurus dan mendapat kesihatan yang optimum dengan kerana Allah ,itu yang terbaik.

Allah dah atur kaedah tercantik untuk kita capai kesihatan optimum melalui puasa sunat isnin khamis, puasa  sunat nabi Daud dan puasa di bulan Ramadhan.

Rupanya Allah memerintah kita untuk berpuasa dalam masa yang ditetapkan adalah untuk beri peluang kepada diri kita untuk mecuci tubuh badan yang telah berkarat oleh toksin dan pelbagai penyakit.

Baru baru ini saya didedahkan dengan ilmu baru oleh Dr Redza Rahman. seorang pakar Genomics Saintis.

menurut beliau badan kita akan capai manfaat  tahap Autophagy apabila berpuasa atau IF.


APA ITU AUTOPHAGY


Autophagy adalah proses dimana sel-sel membersihkan dirinya yang rosak , lalu menjana semula sel sel yang baru dan yang lebih sihat. proses ini juga dikenali sebagai Cell Cleaning. kekadang di panggil "self eating".  Makanisma ini membantu kita mendapat kesihatan yang baik kerana sel sel yang tak berfunsi atau sel sel yang berpenyakit telah diganti dengan sel sel yang baik.


PADA WAKTU BILAKAH AUTOPHAGY BERTINDAK?

Berpandukan time line diatas , kita dapati pada jam ke 18 -20 autophagy mula bertindak pada orang yang melakukan IF. autophagy akan meningkat sebanyak  300% pada jam ke -72. ini sama dengan IF 3 hari berpuas dengan minum air sahaja. 

mampukah anda?

tetapi Autophagy dapat dicapai dengan berpuasa seperti ditetapkan oleh Allah s.w.t iaitu berpuasa dengan tidak makan dan minum selama12-13 jam sehari. Autophagy meningkat ke maximum. Hebatkan peraturan Allah ? tak perlu nak buat IF sampai 36 - 72 jam.

disarankan buat puasa sunat sahaja dihari hari biasa untuk mendapatkan kesihatan yang optimum bebas dari gejala pelbagai penyakit berbahaya akibat dari sel sel rosak .

Selain dari itu, untuk meningkatkan lagi Autophagy kita perlu ada beberapa supplement yang perlu diambil.

 • Resveratrol( sejenis polifenol )
 • Astraxanthin ( sejenis polifenol )
 • Berberine
 • citrus Bergamot
 • turmaric 
munkin anda terfikir mana nak cari bahan bahan seprti diatas ni. 
Shaklee ada mengeluarkan Vivix dan ResV dua bahan yang merupakan Supplement Terbaik di Malaysia mengandungi Resveratrol dan polifenol. Vivix mengandungi resveratrol yang boleh menginduksi autophagy dan
anda perlu juga mengambil Supplement CoQ - Trol yang mengandungi  Coenzyme Q10  boleh meningkatkan  Autophagy. ResV  dietry polifenol membantu menigkatkan kualiti tidur.


Anda nampak tak keburukan IF ? ....Ya 
 • Puasa terlalu lama untuk mendapat tindakan Autophagy
 • boleh menimbul rasa lapar. perlu bertahan
 • badan kurus tapi tidak kelihatan cantik
 • autophagy mungkin tidak berlaku
 • sel-sel mungkin tidak dapat dibaiki.

TAHU TAK AUTOPHAGY JUGA ADA KELEMAHANYA.

Autophagy boleh merosakkan collegen type 1  sebanyak 90% yang ada dalam badan kita.

FAKTA SELANJUTNYA:
 • 30% Protein dalam badan kita merupakan Collagen. 
 • Collagen pada badan meliputi kulit , kuku, tulang dan otot otot
 • Terdapat 28 jenis collagen, yang paling penting ialah type 1,2,3,5,10
 • Collagen mula berkurangan dari umur 25- 60 tahun. Collagen akan hilang sebanyak 50%.
 • Collagen tidak terdapat dari sumber tumbuhan.Jika di lihat dari carta diatas, type collagen merangkumi penampilan seseorang dari luaran , ini ibaratkan IF berjaya menguruskan badan tapi penampilannya tidak menarik dengan kulit  kedut dan kusam, otot otot lembek  tak firm dan wajah  kelihatan lebih tua.
Ini lah kesan IF yang perlu dielakan , yang perlu dan mesti dibuat ialah dengan mengambil Set Kurus Shaklee atau Set Puasa Shaklee atau dengan Collegan Shaklee untuk kelihatan lagi cantik luaran dan dalaman.


Kebaikan Collagen Shaklee
 • Collagen Shaklee di estrak dari sisik ikan laut dalam
 • dilengkapi dengan vita-C bagi membantu penyerapan yang lebih effectif
 • mengandungi Vit- B untuk memberi tenaga pada kulit.
 • Collagen Shaklee adalah dari jenis peptide. menyerap collagen lebih mudah apabila sudah terungkai.

Kesimpulannya

Selain dari itu anda perlu lakukan 4 perkara dibawah ini untuk meningkat lagi Autophagy dan memperoleh kesihatan yang optimum.
 1. Melakukan senaman sekurang kurangnya 3x seminggu
 2. Tidur yang cukup/ berkualiti
 3. amalkan makanan sihat , supplement sangat perlu.
 4. berpuasa atau IF

Akhir sekali, apa pun pilihan anda sama melakukan IF atau puasa sunat mau pun puasa dibulan Ramadhan pastikan niat anda betul. mulakan dengan langkah yang terisi dengan panduan pengetahuan supaya mendapat the best result .

APA YANG ANDA LAKUKAN BIAR LAH BERSEDERHANA.
DAPATKAN SUPPLEMENT TERBAIK DARI SHAKLEE UNTUK MENCAPAI MATLAMAT KESIHATAN ANDA.


Hubungi saya untuk info yang lebih lanjut.
ID SHAKLEE : 388269
TEL: 0193063171

# BlogMegaShaklee2023
#ShakleeThrives2023
#ShakleeTriumph2023
#PengedarShakleePutrajaya
#PengedarShakleeMalaysia
No comments: