Friday, March 31, 2023

IDEA MENU SIHAT SAHUR BERSAMA SHAKLEE

  IDEA  MENU SIHAT SAHUR BERSAMA SHAKLEE

RAMADHAN HARI KE 8 - MAC  2023

UBAT DAH BANYAK MAKAN tapi masalah kesihatan masih begitu juga. Tak kira lah sakit sakit ringan seperti mudah dapat selsema , gastri, masalah kulit yang gatal gatal, mudah pening kepala atau migrane. mudah letih dan sering mengantuk tu tak payah cakap la. Tak buat keja lagi dah keletihan atau buat keja sikit dah tercugap. Kalau  ada peluang tu nak tidur saja,   kalau menghadapai penyakit penyakit yang lebih senius tu lagi la satu masalah yang besar. 

Dalam puasa begini badan tak mampu nak aktif sangat. Rasa badan terlalu lemah . Bagaimana nak selesaikan masalah ini . Saban tahun bila Ramadan tiba masalah ni juga selalu dihadapi . Malah bukan saja  dirasai bila bulan puasa ,  malah setiap hari .

Sebenarnya  kita  terlupa apa yang kita makan itu lah punca  segala masalah kesihatn kita. Dalam hadis shahih Nabi Muhammad  s.a.w. juga pernah berkata punca segala penyakit adalah " perut ".

Jadi nak sihat kenalah jaga pemakanan harian kita.

hari ini saya nak share sedikit  menu Sihat Bersahur gaya Shaklee. Menu Sihat Sahur sangat sesuai pada semua  tak kira tua ada muda. Untuk sihat  kena la beri sedikit perhatian pada apa yang kita makan.

Dalam bulan puasa atau setiap hari kita perlu ada Menu pemakanan yang tertentu untuk menjaga tahap kesihatan kita.  kita tak perlu ambil makanan ikut selera saja atau sekadar makan untuk mengisi perut.

Mari kita tengok apa kita selalu makan bila bersahur . Yang pasti mesti ada nasi berlauk curry ikan goreng atau ayam masak merah , masak lemak cili padi dan sebagainya  berserta rendang dagin dan sedikit sayur. Minuman pulak pasti kopi , teh tarik atau pun air sirap atau air buah.  bakinya pasti ada juga pencuci mulut yang manis manis tu kan.?


Makanan begitu memang sangat sedap, puas hati makan , pasti esok tak berlapar.  tetapi.....makanan begini hanya memberi kenyang perut saja ,  ada kah kita dapat nutrient sepenuhnya yang badan kita perlu? Adakah dengan makanan harian ini badan kita dapat membuat kerja membantu memberi tenaga dan pada waktu yang sama memperbaiki sel sel rosak dalam badan . Dapatkah makan sedemikian cukup untuk  merawati  diri sendiri. Kalau kita menghadapi darah tinggi atau kencing manis , adakah menu yang kita ambil ketika bersayur boleh mereda  penyakit yang dihadapi.? pasti nya  tidak kan? walaupun autophagy berlaku , sel sel rosak dibaharui namun sel sel baru tak  dapat tumbuh dengan segar dan baik disebabkan  pengambilan gula  berlebihan, karbohidrat serta bahan lain seperti  perwarna , pengawet dan perasa yang ada dalam diet kita setiap hari.

Biasa tak dengar tubuh badan kita diberi Allah mempunyai keupayaan mengubati badannya sendiri.??

Adakah Menu sahur tertera diatas kurang baik atau dalam katogari Menu kurang sihat. ?????

Menu yang disebut diatas OK je.  cuma badan kita tak dapat cukup  nutrien tambahan dan serat yang cukup  , ianya  hanya mampu memberi perut kenyang saja . Disitu terdapat karbohidrat dan juga gula yang berlebihan . Dua komponen ini sangat bahaya pada kesihatan terutama pada sesiapa yang mengalami diabetes (kencing Manis ). Jika kita terus juga mengamal diet seperti diatas, tanpa apa bantuan pemakanan berkhasiat yang lain, jangan harap la dalam bulan puasa ini penyakit akan berkurangan atau pulih.

Saya telah cerita tentang autophagy dalam article saya yang lepas. Autophagy akan berlaku dalam badan kita apabila kita berpuasa selama 12-13 jam tanpa makanan dan minum . Autophagy ( proses membersih sel sel rosak) akan menjana pertumbuhan sel sel sihat, sel sel sihat memerlukan makanan sihat untuk sastain ianya sihat  sebab tu la kita sentiasa pastikan kita makanan makanan sihat. Secara tidak langsung penyakit dapat dipulihkan dengan sendirinya.


BADAN SIHAT BILA  SEL SEL NYA  SIHAT.....


Biasa kah anda dengar penyakit kanser pun pulih dengan berpuasa.??


MENU BERSAHUR SIHAT.....

Menu biasa :- boleh ambil nasi dan lauk pauk tapi dalam kadar sederhana , tapi kawal pengambilan karbohidrat , lemak, garam dan gula. Pastikan pengambilan serat termasuk dalam diet anda juga

Minum air secukupnya , elak minum teh tarik atau kopi. lebih baik ambil PERFORMENCE DRINK ATAU CINCH TEA SHAKLEE.

PERFORMENCE  DRINK  SHAKLEE  / CINCH TEA SHAKLEE : Membantu badan tak cepat hydrate dan membuat badan tidak letih. ( lihat tulisan saya - SET PUASA SHAKLEE).TAMBAHAN MENU SIHAT SAHUR UNTUK MAKANAN SEL

Setelah bersahur dengan makanan biasa seperti nasi berlauk atau bubur sebagainya dengan kadar yang minima ,  makanan tambahan seperti vitamin amat perlu di ambil sebagai makanan sel pulak. Makanan tambahan memainkan  peranan sebagai menyuburkan sel sel sihat membantu proses autophagy tadi. 

APA VITAMIN YANG PERLU DIAMBIL 

ESP - SOY PROTEIN  - Memberi tenaga berpanjangan dan mengenyangkan. Membaiki sel sel   dan menambah  tenaga disamping membuat badan berasa sentiasa segar .

VITA LEA - Multi VITAMIN : MEMBANTU MENAMBAHKAN Zat Zat yang kurang dalam badan,

B COMPLEX - Family B ini sangat lengkap untuk memberi tenaga yang berpanjangan , meleraikan stress dan sangat baik untuk minda. Pesakit kencing manis amat memerlukan B Complex untuk membantu menukarkan gula dalam darah kepada tenaga.

OMEGA GUARD:  anti radang dan pencegah penyakit , vitamin untuk penyakit jantung  , sakit sendi dan  juga membantu untuk kecerdasan otak  , membantu menurunkan kadar kolestrol . Banyak lagi fungsi yang lain. Vitamin ini dianggap MESTI ada dalam diet harian kita.

Antara vitamin yang wajib juga adalah seperti ostenutrix ( calsium ) , vivix dan vitamin  C . Pengambilan vitamin adalah wajib untuk keperluan diri dan juga untuk memastikan badan sihat dan dapat perlindungan dari gejala  jangkitan. Sekiranya ada penyakit yang serius  , penyakit tidak akan merebak atau menjadi lebih teruk sebab perlindungan yang ada dalam badan. 

SEKIRANYA MENU  SIHAT  SAHUR yang disarankan  seperti diatas diamalkan betul betul  pasti anda dapat nikmat kesihatan yang optimum dan dapat  menjalankan  ibadah puasa sepenuhnya dalam bulan Ramadhan ini.


SELAMAT BERPUASA DAN BERIBADAH SEBAIK BAIKNYA.Untuk mendapat info sepenuhnya hubungi:

Master Salwa

Tel / watsapp : 0193063171 #blogmegashaklee

#shakleethrive2023

#shakleetriumph2023

#pengedarshakleeputrajaya No comments: