Thursday, February 9, 2023

NAK TAHU APA INTERMITTENT FASTING ?

INTERMITTENT FASTING ( IF )Sekarang ini ramai teruja dengan intermitten fasting. Dah jadi sebagai satu trand pula bila bercakap pasal nak kurus badan mesti sebut Interminttent Fasting

Apa itu Intermittent Fasting?


IF adalah satu kaedah untuk mendapat berat badan yang ideal. itu saja yang kebanyakan kita tahu. Orang buat IF kita pun nk buat IF. 

Sebelum anda nak buat IF , banyak perkara perlu anda ketahui seperti apa itu IF? APA sebab orang buat IF, bila boleh buat IF, apa banefitnya , selamat ke? Banyak perlu diketahui dan perlu ada guide line yang betul untuk mendapatkan  hasil yang anda mahu. Ramai orang mengamalkan IF untuk berbagai tujuan kesihatan dan untuk kemudahan gaya hidup.

IF ni sebenarnya meletakan asas bagaimana kita makan dan pilihan makanan pada setiap hidangan.

Jika dilaksanakan dengan betul, IF merupakan pertukaran gaya hidup dan solusi jangka panjang untuk hidup sihat dan berbahagia.
Intermittent Fasting adalah pola pemakanan dimana orang akan limit pengambilanan makanan pada masa tertentu dalam sehari. Ada sesetengah pendapat mengatakan IF bukan saja boleh mengurangkan berat badan tetapi lebih pada itu superti kecerdasan otak dan Kesihatan jantung.

Ada orang memulakan pendekatan program IF nya  dengan  berpuasa berselang seli, makan normal diet satu hari , lepas tu puasa satu hari atau makan sedikit( kurang dari 500 kalori ). keesokannya harinya makan seperti biasa juga dan seterusnya.....

Anda perlu ada plan IF sendiri sebab hanya anda yang tahu badan anda, bila nak makan dan bila nak berpuasa. IF bukan sahaja kita berpuasa beberapa jam  mengikut schedule atau plan tetapi kita mesti ambil kira makanan yang kita ambil ketika kita tak berpuasa. Dengan kata lain  food choice tu penting  dalam pemilihan makanan harian kita untuk memastikan kita sihat dan bertenaga. Dua faktor ini penning jika nak melakukan IF . mesti ada tenaga semasa kita berpuasa. Pemakanan sihat atau supplemnt mesti ada dalam diet kita untuk memberi buatuan pada daya tahan badan . Jangan silap faham ya , bila bermula melakukan IF kita kena restrict good  food. Itu tak betul.


Jenis-Jenis Fasting


KEBIASAAN INTERMITTENT  FASTING -  dilakukan dalam masa 16 jam hari hari atau 24 jam dua kali seminggu.

Ini adalah kaedah IF yang ramai lakukan:-

  • kaedah 16/8 - kaedah ini dipanggil Leangains protocol. kaedah ini melibatkan tempoh waktu dipendekan selama 8 jam untuk dibolehkan makan , masa selebihnya iaitu 16 untuk berpuasa.
  •  makan- berpuasa- makan : ini konsep selang sehari makan (pussa nabi Daud)
  • kaedah 5:2 diet : kaedah ini anda perlu makan hanya 500-600 kalori dalam masa 2 hari  berturut turut dalam seminggu tetapi 5 hari lagi makan seperti biasa.

Dengan mengurangkan pengambilan kalori, semua kaedah yang diberi sepatutnya boleh mengurangkan berat badan selagi anda tidak ada cheating dengan makan berlebihan atau panjangkan waktu makan anda.
#shakleetrive2023
#shakleetriumph2023
#blogmegashaklee
#pengedarshakleeputrajaya


 

No comments: