Tuesday, August 30, 2016

Testimony Orang Sakit Lutut

Hari ini apa yang saya dengar dari seorang kawan baik saya kak Zah sungguh menakjubkan. Saya tahu kak Zah ni selalu komplain sakit sana sini. Maklum lah umur pun bukan muda lagi, sudah hampir 70 tahun. Setiap pagi saya akn bertemu beliau di surau pada waktu subuh. Empat bulan lepas dia jatuh di bilik air rumahnya dan lututnya tercedera. Sejak itu dia tak datang kesurau lagi. Malu katanya tak dapat sembayang seperti biasa. Terpaksa duduk atas kerusi. Ramai kawan suruh dia gi hospital dan check up. Dia menolak takut nak jumpa doktor katanya. Dia berubat sendiri. Cara dia.
Degil juga orangnya.

Saya kagum dengan sikapnya. Ceritanya begini... Setiap malam sebelum tidor , dia akan sapu minyak panas diseluruh lututnya atau kekadang jika dia rajin dia akn balut lulutnya supaya urat urat kakinya sentiasa panas. Berbulan juga dia mengamalkan cara begini. Selain itu katanya dia mengamalkan diet yang sihat. Kurang makan nasi dan kurang gula dalam makanan harian. Gula tu punca segala penyakit katanya. Selain itu dia mula ambil vitamin Shaklee. SHAKLEE !!.. Saya pengedar sah shaklee Rawang, dia tak pernah beli dengan saya pun, lagi pun saya tak pernah promote dengan orang surau. 

Oh oh..rupanya dia ambil dari seorang leader saya dari Serendah. Katanya dia makan banyak Ostematrix , Omega 3, Collagen dan ESp dalam volume yang banyak. Sekarang ini dia jatuh cinta pulak dengan Vivix. Best sangat katanya. Minggu lepas dia pergi check sugar level nya dan bacaannya 4.5 dari 8. Excited sangat dia mencerita kepada saya. Dia rasa sungguh sihat dan bertenaga. Tidak macam dulu lagi sentiasa rasa penat dan tak sihat.

Sempat juga kak Zah berpesan pada saya mesti ambil vitamin tau untuk kita sihat dimasa tua. Dalam hati berkata saya dah ambil vitamin Shaklee ini dah 23 tahun .....kak Zah.😊
Apa yang saya nak berkongsi disini ialah kepentingan amalan menjaga kesihatan kita. Jaga diet harian dengan baik, kurangkan makanan yang tinggi lemak dan karbohidrat serta gula. Ambil Vitamin sebagai makanan tambahan dan jangan lupa buat exercise sekurang2nya 3 kali seminggu dalam masa 15 minit. InsaAllah badan akan sentiasa sihat tak kira berapa pun umur anda.

Kesihatan adalah aset besar kita dan sakit itu sangat mahal.

No comments: